Acupunctuur

Maak een afspraak

Wat is Acupunctuur?

Evenwicht

Het basisprincipe van acupunctuur is de circulatie van levensenergie (Qi). Deze stroomt via meridianen door ons lichaam. Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten: ‘Yin’ en ‘Yang’. Het is belangrijk dat zij harmonieus samenwerken. Onze gevoelens, gedachten en conditie zijn het resultaat van deze samenwerking. Er zijn veel factoren die het evenwicht kunnen verstoren. Je voedingspatroon of levensstijl, maar ook stress zorgt voor disbalans.

Energiebalans herstellen

Acupunctuur zorgt ervoor dat het evenwicht wordt hersteld. Met kleine naaldjes wordt op de juiste plekken in je lichaam de pijn verlicht en de energiebalans hersteld. Lichaam en geest worden weer een eenheid. En misschien nog wel belangrijker: op den duur voorkom je er zelfs ziektes mee.

Toepassingen

 

Acupunctuur is een uitkomst voor veel klachten. De behandeling helpt tegen hoofdpijn, hooikoorts, menstruatieklachten, lage rugpijn en vermoeidheid. En dat is nog lang niet alles, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen vijftig soorten aandoeningen succesvol met acupunctuur behandeld worden. Daarnaast kan acupunctuur bij sommige klachten een ondersteunende rol bieden.

Behandelwijze

 

De juiste vragen

Een effectieve behandeling begint met de juiste diagnose. Ik besteed hier veel tijd en aandacht aan. De meeste patiënten kunnen duidelijk aangeven wat hun klachten zijn. Maar tijdens een gesprek komt er nog meer informatie naar voren. Daarnaast onderzoek ik de tong en pols op meerdere plekken. Hier haal ik essentiële informatie uit over de kwaliteit van de energie in de organen. Als ik het nodig acht voer ik een aanvullend bewegings- of buikonderzoek uit.

De eerste afspraak

Als je voor het eerst bij me komt bespreken we veel meer dan alleen je klachten. Ik wil inzicht krijgen in je eetpatroon, eetlust, stoelgang, slaappatroon en de mate waarin je transpireert. Daarnaast stel ik vragen over je dagindeling, je werkzaamheden, je humeur en je geestelijke gesteldheid. Bij vrouwen kan de maandelijks cyclus van belang zijn. Al deze zaken zijn voor mij belangrijke input voor een analyse van je energiebalans. Als ik alles uitvoerig heb geanalyseerd, volgt een diagnose. Hier stem ik de behandeling op af. Het eerste consult bestaat uit het onderzoek en de eerste behandeling.

De behandeling

De behandeling met acupunctuur zorgt ervoor dat de energiehuishouding weer in balans komt. De meridianen zijn de banen waarlangs de levensenergie circuleert. Door dunne naalden op bepaalde punten te zetten op de meridianen, wordt de energiestroom beïnvloed.